En kreativ oas på kullen 

I tusentals år har landskapet Höga Kusten låtit sig formas av naturen, och många är de konstnärer som hittat hem precis här.
Sigbritt Mann är en av dem. I byn Salsåker skapar hon silvermagi, med inspiration från naturen runt omkring henne.

En slingrande grusväg, kantad av lummiga träd, leder till Sigbritt Manns konstnärsoas i Salsåker, en gammal by belägen mellan Ullånger och Nordingråhalvön. Här lever hon mitt i ett slags skapandets mekka; på bara hennes ”gata” bor flera andra konstnärer som liksom henne hittat den bästa platsen på jorden.    

Hit kom Sigbritt Mann och hennes man Jens för tjugo år sedan. De var bara på genomresa, med ett helt annat mål.  

– Vi blev totalt förälskade i platsen, det är en magiskt kreativ miljö, berättar hon. 

För att göra en lång historia kort fann paret Mann ett hus i Salsåker 2002 som de till en början nyttjade som sommarhus. För tio år sedan flyttade de dit på heltid. På höjden, med utsikt över Ullångersfjärden, ligger i dag parets bostad, kursgård, smedja och butik.  

Sigbritt Mann är född i Umeå, uppvuxen i Stockholm och bodde många år i Östersund. Hon utbildade sig till silversmed på Konstfack och har varit verksam i bortåt tre decennier nu.
Att vara med i eXpression Design har fyllt konstnärskapet med nytt innehåll.  

– Jag har länge funderat på att formge produkter som får tillverkas av någon annan. eXpression Design har inneburit en chans att faktiskt göra, och inte bara tänka, säger hon och ler.  

– Det har också varit givande att få och ge feedback till andra. Marknadsföring är inte min starka sida, projektet har varit nyttigt för mig som inte är så bra på att snacka om mig själv.
Oftast arbetar hon ensam, något som är nödvändigt för henne i den kreativa processen.  

– Om inte tanken får flyga fritt så blir jag lätt hämmad.  

Sigbritt Manns ”Lux Eterna” är en ljushållare som kan förvandla vilken vanlig flaska eller behållare som helst, till ett vackert konstverk.
– Jag hade många olika idéer innan programmet drog igång. Idéer som lämpar sig att tillverka i större mängd och det vill jag inte göra själv. Och jag gillar att jobba med ljus och inredning.   

Ursprunget till Lux Eterna gjorde hon i silver. Den är unik, men eftersom silver är ett dyrt material och produkten tar lång tid att göra blir den inte så lätt att sälja. 

– Just nu är den i järn men den ska svarvas i koppar och mässing också.  

Som silversmed formger och skapar Sigbritt Mann främst smycken men också större föremål i silver. Idéerna kommer bland annat från naturen – en frostflinga eller en daggkåpa kan inspirera till ett smycke.  

Vid sidan om det egna skapandet erbjuder hon också kurser. På helgkurserna ingår logi i parets hus, och även mat – då är det maken Jens som står för kockandet. Det är inte svårt att föreställa sig att en sådan helg blir något alldeles speciellt för deltagarna.  

Ateljén är som gjord för skapande, inredd i ljusa, varma material i trä och metall, och med utsikt över dalgången.  

– Det är ett privilegium att kunna styra över sin egen tid. Jag är en kvällsmänniska och kan bli kvar här till långt in på natten ibland. Det är verkligen ett livsstilsjobb. 

Text: Elin Holmberg
Foto: Elin Nerpin