Spännande släpp av produkter skapade ur vår tid 

Får det lov att vara en stunds avslappnande telefonkludd? Är du sugen på att odla din egen mat eller behöver du kanske ett laptopstöd till ditt hemmakontor? 2020 är året som går till historien på alla sätt. eXpression Design presenterar tre kreatörer som på olika sätt kopplar sitt skapande till den omvälvande tid vi alla upplevt.  

De flesta människor födda på 1970-talet och tidigare minns den traditionella telefonplatsen i hallen. Med vägghängd telefon och en liten furubänk med plats för block och penna. Den antika installationen är nog inte så vanlig numera och Linda Lundin, verksam konstnär i Örnsköldsvik, vill med sitt verk ”Kludd.” hylla det klassiska telefonkluddet.  

– Jag har alltid älskat att teckna. Jag kunde sitta i hallen i timmar och prata i telefon och kludda, och det kunde bli vad som helst. Som konstnär är det den gamla kluddtekniken jag använder mig av, berättar hon.  

”Kludd.” är en konstbok med Lindas konst, men också en historievandring tillbaka till en tid när telefonkioskerna fyllde en funktion och den stationära telefonen var en viktig kommunikationskanal. Boken kommer också med ett skissblock som ger läsaren möjlighet att fylla på med sina egna berättelser och tankar. 

– Det är vilsamt att kludda, och när vi inte kan ses blir telefonen viktig för många. Varför inte passa på att skapa konstverk under tiden?  

2020 var året då begreppet ”jobba hemifrån” fick en helt ny innebörd. Men hur ergonomiskt, hälsosamt och hållbart är det egentligen att sitta ihopkrupen i soffan, eller med gamhuvud över ett köksbord vid en liten skärm? Christina Josefssons jobb inom IT-branschen, i kombination med en kreativ längtan, ledde henne fram till skapandet av det ergonomiska laptopstödet ”Atlas”.  

– Laptopstödet ska fungera på ett skrivbord, i soffan eller i sängen, på ställen i hemmet som blivit arbetsplatser. Det ska helt enkelt spara på nacken, berättar hon.  

Atlas är tillverkat i björk och är tänkt att ingå i en kommande produktserie.

Få saker är mer grundläggande och ”back to basic” som att odla och gräva i jorden, och pandemiår, klimathot och en längtan bort från stan har skapat ett starkt odlingsintresse hos många. Det var något som Nina Tenskog tog fasta på när hon funderade på vad hon ville skapa inom ramen för eXpression Design. Hon är uppvuxen vid en handelsträdgård och arbetar i dag med kultur och miljögestaltning. 

Hur kan man till exempel ”pimpa” en till synes tråkig pallkrage?  

– För mig pallkrage förknippad med lastbilscentral och industri. Det går att göra så mycket mer av den, förklarar hon.  

När hon lät tankarna få fritt spelrum mynnade det så småningom ut i ett koncept kring metallbeslag för odlingslådor.  

– Mönstret är klassiskt och utgår ifrån gamla park- och trädgårdsplaner. Jag har djupdykt i historien och skapat något nytt som jag själv saknat.  

Beslagen är olika stora och kan användas i olika typer av odlingslådor och också som vackra inslag i rabatter.

– Det här är beslag som inte hamnar i soptunnan när virket tjänat ut. Och som bygger en kreativ miljö oavsett om du har en hel park eller bara några kvadratmeter till ditt förfogande. 

Kreatörerna är eniga om att eXpression Design gett dem värdefull kunskap för livet. För att inte tala om mersmak. 

– Det har varit en fantastisk resa, och den är inte slut här, ler Linda Lundin.  


Text: Elin Holmberg

Porträttfoto: Elin Nerpin
Produktfoto: Carola Harnesk
Linda Lundins bilder är tagna privat. 

Linda Lundins bok Kludd. kommer lanseras senare under året.