Författare tar plats på Nordens största kulturevenemang

Om en vecka slår dörrarna äntligen upp för Bokmässan i Göteborg, Nordens största kulturevenemang och mittpunkten för svensk bokutgivning. Fyra dagar fyllda med bokprat, signeringar, inspiration och möten. En fest för litteraturälskare och här kommer författarna Elin Holmberg och Mikaela Odemyr ta plats.

Att få representera sig själv och sina böcker på Bokmässan i Göteborg är nog något alla skribenter drömmer om. Ja drömmen börjar nog egentligen med att ens bli utgiven, för det är ingen enkel sak. Vare sig det är en roman eller en receptbok krävs otaliga timmars arbete innan boken är klar och man stolt kan sätta sitt namn på manuskriptets framsida. Därefter börjar processen med att få boken utgiven av ett förlag. Här gäller det att vara uthållig. Antalet nej från förlagen brukar tyvärr rada upp sig, men för en del händer det till slut att man får det där glädjande beskedet. Att boken kommer bli utgiven. Några som har full koll på hur det här känns är författarna Elin Holmberg och Mikaela Odemyr, båda aktuella för årets Bokmässa.

Elin fick efter många försök äntligen sin bok Högst upp på listan utgiven av Idus förlag. En både rolig och spännande berättelse om skilsmässobarnet Rut. Boken blev en succé och har dessutom fått en uppföljare, Halvtid på hemmaplan, samt den sista delen Slutsignal.

– Det känns fantastiskt att få ta plats på den största festivalen för författare i Sverige. I hela mitt liv har jag drömt om att få besöka mässan som författare och nu blir det realitet. Mina förväntningar är höga, dels ser jag fram emot att få möta läsare, bibliotekspersonal, lärare och författarkollegor, men också att få möta mitt crew på förlaget för första gången, vilket pandemin satt stopp för tidigare, berättar Elin Holmberg.

Mikaela såg att många allergiker fick nöja sig med bakverk som inte alltid var lyckade i smak och konsistens och tog fram bra recept utan mjölk, ägg och nötter. Detta resulterade sedan i boken Fika med Mikaela: baka utan mjölk, ägg och nötter, en bok som Lindskog förlag gillade och ville ge ut.

– Det var en helt fantastisk känsla när jag fick veta att de ville ge ut boken, jag fick nypa mig i armen. Det ska bli otroligt spännande att få åka till Bokmässan, förlaget har verkligen lyft fram boken och jag hoppas den kommer väcka ännu mer intresse där. Ser fram emot att få göra detta tillsammans med min dotter Lisa, det är hon som tagit alla bilder i boken, berättar Mikaela.

Bokmässan pågår 22-25 september och både Elin Holmberg och Mikaela Odemyr kommer finnas på plats. Redan på torsdag kl 16 kommer Mikaela och hennes dotter Lisa prata om sin bok från scenen. Man har också möjlighet att träffa Mikaela i Lindskog förlags monter under torsdagen och fredagen. På lördagen finns sedan möjlighet att träffa Elin i Idus förlags monter där hon signerar och pratar böcker.

Det här är förmodligen inte sista gången dessa författare tar plats på Bokmässan. Redan nästa sommar släpper nämligen Elin Holmberg en spänningsbok hos välkända förlaget Rabén & Sjögren.


Text: Maria Persson
Foto, Mikaela & Lisa Odemyr: Privat
Foto, Elin Holmberg: Carola Harnesk