Idéer blir verklighet

Kreativiteten har varit en stor del av både Angelica och Lillemors liv ända sedan de var barn. Angelica ritade figurer i skolboken i så pass hög utsträckning att hon blev tillsagd av fröken att sluta och Lillemor designade kläder till sina klippdockor. Isprinsessklänningar var det som gällde på den tiden. Kreativiteten har med åren tagit sig andra uttryck, i Angelicas fall som konditor på familjens bageri och för Lillemor som optiker i eget företag där känslan för färg och form är en väsentlig del för att hjälpa kunden hitta rätt båge för just dem. Båda sökte till programmet för att äntligen kunna ta tag i några av sina idéer.

– Jag har alltid haft idéer och får hela tiden nya, men jag har inte vetat hur jag ska gå tillväga för att förverkliga dem. Att ta första steget och påbörja ett projekt kan ju vara ganska lätt, men att fullfölja är svårare. Jag har inte vetat vem som skulle kunna producera mina idéer till exempel, därför tycker jag det har varit skönt med deadlines i programmet, att ha datum att jobba emot. Med det lär man sig att ha framförhållning, berättar Angelica.

För Lillemor var tajmingen rätt, barnen har vuxit upp och nu finns mer tid för hennes kreativitet och idéer vid sidan av jobbet som optiker.
– I över tio år har jag haft en idé om hur man ska kunna exponera sina glasögon i hemmet och tack vare eXpression design har jag kunnat göra verklighet av det nu.

Frame är en modern pigtittare för dagens behov. På den ena sidan kan man hänga sina glasögon, solglasögon eller smycken och på den andra kan man spegla sig eller sätta en glasskiva för att t.ex. pryda den med foton. Lådan är perfekt till förvaring av glasögonfodralen. Lillemor har tagit fram sin produkt tillsammans med snickaren Anders Hörnblad på AH Träprodukter i Örnsköldsvik.
– Anders är fantastisk att jobba med! Han är så duktig på att se detaljer och det värdesätter jag verkligen. Det känns som att han förstår precis vad jag menar och sen gör han som jag har tänkt, och ibland gör han inte som jag hade tänkt utan ännu bättre, berättar Lillemor med ett skratt.

Angelicas företag heter Happinest och hennes produkt är skapad med samma lyckotema, en vägglampett i form av en lyckoklöver som ska sprida ljus. Den är tillverkad i plåt hos Örnsköldsviks Skärcentra, ett samarbete som Angelica tycker har fungerat bra. 
– 
De har ju sån kunskap om vad som går att göra och inte. Både när det gäller deras maskiner och materialet. De har verkligen varit både hjälpsamma och tillmötesgående.
Vilken framtid ser du för din kreativitet?
– Nu när jag kommit igång med min hemsida och webbshop hoppas jag det ska trigga mig att fylla den med ännu fler saker. Det här är ju det roligaste som finns! Jag drömmer om att kunna göra det här på heltid genom mitt eget företag en dag, säger Angelica. 

Lillemor berättar att hon är glad att hon vågade ta steget och söka till programmet:
– Jag har lärt mig nu att det lönar sig att våga! 

Angelica Timander med sin produkt Lyckoklöver och Lillemor Holmgren med sin produkt Frame.

Text: Maria Persson
Porträttfoto: Elin Nerpin
Produktfoto: Carola Harnesk