Försäljningsraketen har landat i Japan

Att friluftslivet ökat under pandemin har nog inte undgått någon. När vi blev tvungna att spendera mer tid hemma blev längtan ut i naturen stor hos många, något som gav en positiv effekt för Hans Persson och hans produkt Raketspisen.

– I början drev jag Raketspisen mer som ett hobbyprojekt och främst var det grill- och outdoorentusiasterna som köpte den. I och med pandemin hittade fler tjusningen med friluftsliv och vår målgrupp blev plötsligt större.

Raketspisen är en typ av spis för matlagning utomhus som drivs av vedpinnar. En idé som kom till tack vare att en bekant som gav Hans en utmaning.

– Det var en bekant som gjorde en egen rocket stove av stålrör och tyckte att jag skulle testa att göra en egen i laserskuren plåt, och jag tackar ju inte nej till en utmaning.

Efter att ha tagit fram den stora Raketspisen kände Hans ett behov av en mindre variant som de kunde ha med sig på sina utflykter, och så kom Miniraketen till. Den består av lösa plåtar som monteras ihop på plats där man ska elda. När man är klar plockar man isär den och låter den svalna innan man packar ihop den igen.

När intresset för Raketspisen ökade tog Hans och hans företag Hamek Verkstad AB chansen och satsade både mer tid och pengar på marknadsföring, något som gav resultat. Nu finns Raketspisen och Miniraketen till salu i de nordiska länderna via Bagaren och Kocken, en stor nätbutik med produkter för framförallt matlagning och bakning. Men det stannade inte där, snart blev Hans även kontaktad av ett företag som exporterar produkter till Japan.

– De var intresserade av Miniraketen och ville ta över ett antal provexemplar till Japan. Det föll väl ut, de gillade produkten och nu har vi skrivit ett flerårigt avtal. Den första stora beställningen är skickad.

Det här verkar bara vara början på succén för Raketspisen och dess lillasyster Miniraketen. Men hur använder Hans själv sina produkter då?

– Miniraketen använder jag helst på en skogsutflykt med familjen och då grillar vi gärna toast, Raketspisen använder jag i trädgården och då gör jag gärna en wok på Muurikkan.

Text: Maria Persson
Foto: Elin Nerpin, Jonathan Risberg och Hameks egna bild

Raketspisen.
Foto: Jonathan Risberg

Hans Persson med Raketspisen.
Foto: Elin Nerpin

Miniraketen på väg till Japan.
Foto: Hamek Verkstad AB

Miniraketen med utsikt.
Foto: Jonathan Risberg