Programstart eXpression Design 21/22

Under onsdagen 13 oktober var det dags för årets programstart av eXpression Design. De nio antagna kreatörerna träffades på Konstnärligt campus för en gemensam introduktion av programmet, föreläsning i designprocessen samt en workshop i idégenerering på Västerbottens museum. Syftet med programmet är dels att under åtta månader bredda sina nätverk med andra kreatörer och lokala tillverkare och dels att hitta verktyg genom design- och affärsprocessen för att skapa ett högre affärsvärde. 

Det var nio peppade kreatörer från Örnsköldsvik och Umeå som samlades under onsdagen på Konstnärligt campus i Umeå för att tillsammans starta upp programmet eXpression Design. Kreatörerna kommer att bredda sina nätverk med både andra kreatörer så som designers, formgivare, slöjdare, konstnärer och konsthantverkare men också bland lokala tillverkare och nya försäljningskanaler. När programmet är avslutat kommer kreatörerna ha tagit en idé till färdig produkt utifrån ett valt material och i samarbete med en lokal tillverkare. 

–I maj kommer alla produkter att lanseras, men lanseringen är inte slutet utan bara början på kreatörernas resor. Under de här åtta månaderna kommer de få med sig verktyg och kunskaper som de kommer har nytta av i sitt företagande framåt, säger Maria Persson, Affärscoach och programansvarig eXpression Design.

Under den första träffen höll Industridesignern Fanny Lindén en föreläsning om ”Designprocessen som metod”:  

–Det finns många olika sätt att genomföra en designprocess på och många metoder att använda sig av! Det gäller bara att hitta vilket sätt som passar bäst för just dig och på så sätt ta kommandot över din egen process, från start till mål! 

En av kreatörerna som antagits till programmet är industridesignern Elin Molander: 

–När jag gick min utbildning skissade man på produkter som bara var fiktiva och aldrig blev verklighet, det stannade vid att vara en skoluppgift. Därför ser jag fram emot att få jobba med de lokala tillverkarna och faktiskt göra en verklig produkt. 

Programansvariga Johanna Forsberg var nöjd med uppstartsträffen:

–En sån här branschsatsning kan ge så många ringar på vattnet. Det blir ett konkret sätt att skapa samarbeten över yrkes och branschgränser, det skapar nytta och innovation i flera led. Tillsammans utvecklar de varandras processer och produktion. Jag ser med spänning fram emot att få följa företagens resa framåt.

Programmet är en länsöverskridande satsning mellan det kreativa branschnätverket High Coast Creative i Höga Kusten och eXpression Umeå. I årets omgång deltar företag från Umeå, Hörnefors, Sikeå och Örnsköldsvik. 

De nio kreatörerna som antagits till årets eXpression Design är: 

Anna Brännström – Anna Brännström EF
Anna Sehlin – Anna Sehlin Interior & Home stylist
Christina Wallin – Norrträdgårdens design
Elin Molander – Elin Molander Design
Emelie Almgren – Moster Emelie
Katarina Paulsson – Trädgårdsmästaren i Sikeå
Markus Larsson – Kreativ Betong
Pernilla Tjärnström – PT Konst och Design
Stina Carlsson – Stina Carlsson EF 

 

Kontaktpersoner

Maria Persson
Programansvarig eXpression Design
maria@highcoastcreative.se

Johanna Forsberg
Programansvarig eXpression Design
johanna.forsberg@expressionumea.se