Drömmen förverkligades i makens verkstad  

Ett teknikfreak med tillgång till verkstad, och en kreativ idéspruta. Kan det bli bättre när ett helt nytt konsthantverk ska tas fram och se dagens ljus? I dagarna släpper Jessica Persson sin multifunktionella kruka ”Blickfång”, som tillverkats på maken Hans Perssons verkstad i Nyland.   

När Jessica Persson funderade på vilken tillverkare hon ville samarbeta med i eXpression Design, landade hon inte så förvånande i Hamek Verkstad, där hennes man Hans är VD sedan några år tillbaka. 
Hamek Verkstad ligger invid Ångermanälven i Nyland och här görs alltifrån lackering och blästring till svetsning och laserskärning. Det är det företaget som står bakom den populära ”Raketspisen” bland annat.
Det var framförallt tekniken med laserskuren plåt som fick Jessica att gå igång den här gången. Hon och Hans har tidigare skapat tillsammans, men då mest för hemmabruk, till exempel utekrukor, spiskåpor och stänkskydd.  

– Jag har idéerna medan Hans har den tekniska kunskapen och vet vad som är möjligt att faktiskt göra, berättar Jessica.  

Och det har varit en rolig tid för dem båda, med eXpression Design. I Hans verkstad likväl som hemma i huset i Örnsköldsvik, har idéer stötts och blötts, och tankar fått flyga fritt.  

– Jag hade en massa idéer som det gällde att tratta ner, lösa tankar som jag testade mig fram med. Jag gjorde många skisser fastän jag absolut inte kan rita, berättar Jessica och ler.  

”Blickfång” är multifunktionell, den kan nämligen vara både en kruka, en vas eller en ljushållare.  

– Det finns mycket lekfullhet i den. Man kan förändra den men ändå behålla stilen, säger Jessica.  

Den är tillverkad i corténstål som rostats och lackerats.  

– Det har tagit ett bra tag att få till den och det har gått några vändor fram och tillbaka innan jag blivit nöjd. Men jag har sluppit långa, sega led när jag jobbat med Hans.  

Hans håller med.  

– Det är häftigt när man kan så olika saker och kan samarbeta. Det har bara varit en fördel att känna varandra så bra.  

Flera av Hans kollegor har dessutom varit involverade i framställningen av Jessicas produkt.  

– De tycker det har varit jättekul, det är ju något vi inte gjort tidigare, berättar han.  

Det var föreningen High Coast Creative, som Hans själv är medlem i, som fick Jessica att få upp ögonen för att skapandet faktiskt kunde vara något mer att ägna sig åt än ”bara” på hobbynivå.  

– Jag har följt föreningen ett tag och är väldigt imponerad av allt som görs där.  

I dag är hon nöjd att hon vågade ta steget och satsa.  

– Det har varit värdefullt att ha ett nätverk av kreatörer att bolla med och jag har lärt mig väldigt mycket av deras processer också. eXpression Design är verkligen en jättefin plattform.  

Jessica är socionom i grunden men vidareutbildade sig till florist ifjol.  

Hon är upphovsperson bakom varumärket Rum och Flora, där hon på instagram inspirerar till att inreda med loppis och återbruk. Hon har en anställning på halvtid, och kan ägna andra halvan åt att skapa.  

– Jag har alltid haft en massa kreativitet omkring mig och jag är stolt över mig själv, det är en härlig känsla att hålla i sin egen produkt. Det är en dröm som går i uppfyllelse och nu känner jag att jag hittat min grej.  

Text: Elin Holmberg
Foto: Elin Nerpin