Johanna Forsberg

Skulptör och designer
Husum

Så länge jag kan minnas har jag skapat, ofta med en förkärlek till det tredimensionella. Mitt favoritmaterial har sedan starten 2002 varit nät som jag formar för hand. Nätets karaktär kännetecknas av kontraster och ur det har jag format torsos, ljuslyktor, rådjur, träd, lampor m.m. Du kan köpa dem direkt hos mig, via min webbshop eller hos någon av mina återförsäljare.

Min bana som kreativ företagare startade redan under gymnasiet då jag sålde mitt första verk, en torso tillverkad i järnnät. Kort därefter startade jag eget och har jobbat med min passion sedan dess. Första beställningen var till ett par vänner, nu finns de spridda över hela världen.

Senast tillskottet i min portfolio är mässingsnätlampan Heat, som likt ett brinnande klot lyser upp och för tankarna till en sprakande lägereld. Idén till lampan kom när jag sökte efter ett material som kunde leda ljus och skapa kände en saknad av något varmare med en mer dynamisk form, något i gränslandet mellan abstrakt konst och funktion. Där fyller nätets formbara, tredimensionella och samtidigt genomskinliga karaktär ett tomrum inom interiördesign. Oavsett om det gäller en torso på en vägg eller en lampa mitt i rummet. 2018 lanserades Heat som en del av det norska företaget Northerns kollektion. Den finns att köpa genom min hemsida eller hos någon av deras återförsäljare. Att lampan dessutom är lokalt tillverkad med en social agenda, där långtidsarbetslösa får jobb, är något som gör mig oerhört stolt.

Inspirationen till mitt skapande hittar jag utanför dörren, i det storslagna dramatiska landskapet som omger mig och i tystnaden och lugnet i min studio. Jag tror att kreativitet och skapande kan öppna dörrar till fantasi och nyfikenhet. Därför är min största drivkraft som kreatör att förändra en miljö eller en situation med hjälp av just det.

Min arbetsplats

Min studio hittar du i mitt hem på Grundsundavallen utanför Husum som är beläget i höga kustens nordliga område. Här kan du ta del av det senaste från min skaparprocess och se mig i arbete. Här kan du också se och köpa mina verk eller göra en beställning, om det är något som saknas. Studion är öppen för besökare, kontakta gärna mig så bokar vi en tid som passar.

Har du inte möjlighet att komma förbi? Jag kan arrangera ett skypesamtal där jag visar hur jag jobbar. Tveka inte att kontakta mig så ordnar vi ett möte!

art@johannaforsberg.se
+46 70-640 38 03
johnnaforsberg.se
Instagram: @johannaforsberg.se
Skype: ateljejohannaforsberg